Kerrostalopiha puhkesi hyötypuutarhaksi

Omasta pihasta yrttejä ja salaattitarpeita, viljelytaitojen elvytystä keskellä kaupunkia, yhteinen juttu naapureiden kanssa. Siinä ideanippu, johon oli tartuttava. Pari viikkoa sitten Helsingin Käpylässä sijaitsevan kerrostalomme pihalla ähistiin lapion varressa, taputeltiin multaa ja siroteltiin siemeniä. Alun perin ideana oli pystyttää pihalle ympäristöjärjestö Dodon puinen viljelylaari. Sellainen on tänä keväänä noussut useampaankin yhteispihaan Laaritalkoot-kampanjan myötä. Meidän pihallamme talonmies päätti kuitenkin nostaa kunnianhimon tasoa muutamalla pykälällä: Laarin taakse raivattiin raparperipenkki ja vielä reilusti yli viisi metriä leveä kasvimaa. Varjoisaan katveeseen kaivettiin kolme viinimarjapensasta ja aurinkoiselle kaistaleelle pari vattupuskaa ja muutama hedelmäpuu.

Taloyhtiömme viljelyporukassa on mukana yhdeksän perhettä, joten hieman mittavammaksi muodostunut puutarha ei rasita ketään kohtuuttomaksi. Jokaisella taloudella on pari hoitoviikkoa, ja satoa saa napsia omantunnon mukaan. Kävin tänään katsomassa viljelysten vointia, ja ainakin retiisit ja herneet puskivat jo voimalla pintaan. Naapurin Sannan lapset olivat maalanneet mansikoiden juurelle kivisiä leppäkerttuja. Kun linnut käyvät toiveikkaina koputtelemassa niitä näin alkukesästä, säästyy myöhemmän kesän mansikkasato paremmin.

Vaikka olen itse ollut viljelyhankkeessa eräänlaisen koordinaattorin roolissa, olen myös ollut yksi tumpeloimmista viherpeukaloista.Talkoissakin jouduin kysymään koko ajan muilta, miten syvä kuoppa pitää laittaa, miten tiheään kannattaa istuttaa, ja mitä kasvia olisi hyvä laittaa minkäkin viereen. Ajattelen kuitenkin, että vain kokeilemalla oppii. Yhdessä tehdessä näkee, miten itseä kokeneemmat asian hoitavat, ja miten työ kantaa myös hedelmää. Ja kun pihalla pyörii lapsia, taidot ja kokemukset leviävät samalla nuoremmallekin polvelle. Sitä paitsi: onhan se aika luksusta pyörähtää omalla pihamaalla  napsimassa vähän basilikaa leivän päälle tai kypsän mansikan suoraan suuhun.

Dodon tuore kaupunkiviljely-sivusto: http://kaupunkiviljely.fi/

Kuva: Suvi Korhonen

(Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kulutus.fi-blogissa)

Leave a comment